Episoder og verktøykasse


Les og lytt

Her kan du lese mer om hva de seks episodene i Forskning til Folket handler om. Scroller du helt ned, kan du se og høre gjestene som er intervjuet i podcasten i aksjon mens de formidler i ulike kanaler.  De deler også tips om hvordan du kan jobbe med formidling. Bruk deres råd og ekspertise som verktøy i ditt eget formidlingsarbeid!

Hvordan fengsle lytterne? Det gode foredraget

Hvorfor er noen foredragsholdere bedre enn andre? Hva er byggeklossene i et godt foredrag? I denne episoden møter du professorene Åsta Haukås og Jens Kjeldsen som er erfarne foredragsholdere. Begge har en klar filosofi om hvordan de jobber og tenker når de snekrer foredrag til ulike publikum. Her deler de sine beste (og konkrete) tips som du kan bruke til å knekke foredragskoden.

Foto: Universitetet i Bergen

Forskning på øret: Podcast som formidlingskanal

Podcast har blitt en populær kanal for å nå ut med fagkunnskap. Men å lage podcast er mer enn å bare trykke 'record' og begynne å prate. Hva med det tekniske? Hvem passer til å lage podcast? Christian Lomsdalen og Julius Wesche er forskere og ivrige podcastere. Begge to driver flere podcaster, og i denne episoden deler de sine podcast-reiser fra nybegynnere til erfarne pratemakere.

Foto: Helge Opedal / NTNU

Fra Instagram til TikTok: Nå flere med sosiale medier

Sosiale medier gir forskere uendelige muligheter til å nå ut med forskningen sin til et bredt publikum. Men hvilket medie passer best for deg og din forskning? Hva er forskjellen på å formidle på Twitter versus Instagram? I denne episoden møter du Astrid Valen-Utvik, ekspert i sosiale medier og digital kommunikasjon. Du møter også Shuntaro Yamada, formidler kunnskap til 14 000 følgere gjennom fargerik kunst på Instagram-kontoen stemcell_art. Foto: Lene Elisabeth Eide / Universitetet i Bergen

Når journalisten ringer: mediehåndtering for forskere

Mange forskere synes det er viktig å stille opp når journalister ringer og trenger deres faglige uttalelser , men mange er også usikre på hva de skal gjøre når media tar kontakt. Andre har kanskje hatt negative opplevelser etter å ha uttalt seg i media, og vegrer seg for å gjøre det igjen. Hva bør du egentlig gjøre når media tar kontakt? I denne episoden deler professor Kikki Kleiven sin erfaring med medieopptredener på godt og vondt, mens NRK-journalist Oddgeir Øystese gir oss innblikk i hvordan det egentlig er å intervjue forskere. Foto: Ellen Viste / NRK

God undervisning er god formidling


Undervisning er den formidlingen forskere gjør desidert mest av, og god formidling kan både inspirere og motivere studenter til å forstå essensen i et fagfelt. Professorene Lise Rakner og Birger Solheim har klare filosofier om hva som er god undervisning. Èn av dem har til og med fått tittelen 'Fremragende underviser'. I denne episoden deler de konkrete tips til hvordan du kan bli en inspirerende og god formidler til både større og mindre studentgrupper.

Foto: Eivind Senneset / Universitetet i Bergen

Formidling fra forskningsprosjekter

Når forskere skal søke om penger fra EU, Forskningsrådet, eller andre eksterne finansieringsaktører, stilles det konkrete krav til at søknaden skal inneholde en formidlingsstrategi. Men hvordan kan forskere vite hva som er en god strategi for sitt prosjekt? Hvordan kan man tenke formidling inn i et prosjekt fra starten av? I denne episoden møter du Åshild Nylund som hjelper forskere med nettopp disse spørsmålene. Du møter også professor Jill Walker Rettberg som har valgt utradisjonelle måter å formidle fra sine prosjekter. Foto: Privat / Eivind Senneset

Verktøykasse

Her kan du se og høre gjestene som er intervjuet i podcasten i aksjon mens de formidler i ulike kanaler.  De deler også tips om hvordan du kan jobbe med formidling. Bruk deres råd og ekspertise som verktøy i ditt eget formidlingsarbeid!

Lytt til Christian Lomsdalens podcast om skoletematikk
Få flere formidlingstips i Julius Wesches formidlingspodcast
Forklar din forskning kort og konsist: Jill Walker Rettberg viser hvordan i ERC sin podcast
Jens Kjeldsen deler sine beste tips til taleskrivere
Åsta Haukås holder foredrag om sin forskning på språklæring
Bli klokere på strategisk bruk av sosiale medier med Astrid Valen-Utvik
Kikki Kleiven gir deg 200 minutter med klimahistorie
Julius Wesche deler sine tips om å bruke sosiale medier til formidling
Birger Solheim formidler om studieteknikker til studenter